Acasă Noutati Autorizarea firmei nou infiintate: Restaurant sau Coafor – Relatia cu DSVSA si...

Autorizarea firmei nou infiintate: Restaurant sau Coafor – Relatia cu DSVSA si DSP

729
0
DISTRIBUIȚI
Autorizarea firmei nou infiintate
Autorizarea firmei nou infiintate

Autorizarea firmei nou infiintate

Dupa infiintarea firmei, sau a punctului de lucru, la Oficiul Registrului Comertului, pentru a functiona legal, trebuie efectuate demersuri pentru a obtine si autorizatia de functionare de la Primaria locala. Simultan, firma nou infiintata trebuie sa se puna in legalitate din punct de vedere sanitar si sanitar-veterinar.
Antreprenorii aflati sub lupa DSVSA si DSP.

Autorizarea firmei nou infiintate

Alimentatia publica si, in special, restaurantele, au fost dintotdeauna subiectul unei supravegheri stricte din partea organismelor de control sanitar-veterinare si ale sanatatii publice. Incepand din perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin alinierea legislatiei nationale la normele comunitare, au avut loc o serie de schimbari legislative, care au implicat o mai mare responsabilizare a antreprenorilor din domeniul alimentatiei publice, iar controalele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si cele ale Directiilor de Sanatate Publica (DSP – cunoscut anterior drept SANEPID), au devenit mai riguroase.

 

Autorizarea firmei nou infiintate

In acelasi timp, firmele ce desfasoara activitati de infrumusetare, sau intretinere corporala, desi isi incep activitatea in baza Declaratiei pe Proprie Raspundere a Administratorului societatii, trebuie sa se conformeze normativelor legale din domeniul sanitar, astfel incat, pregatirea pentru controlul efectuat de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica (DSP), nu trebuie tratata cu superficialitate.

Autorizarea firmei nou infiintate

DSVSA – pana unde isi intinde competentele?

Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sunt organisme de stat locale din structura ANSVSA, care supravegheaza desfasurarea activitatilor de alimentatie publica, dar si a altor tipuri de activitati.

Autorizarea firmei nou infiintate

Bineinteles DSVSA / ANSVSA supervizeaza si activitati din domeniul agricol (animal si non-animal), procesare industriala, sau de alta natura a produselor de origine animala si non-animala, activitatea cabinetelor veterinare si magazinelor pet-shop, dar si activitati vamale, sau comert intracomunitar al produselor alimentare de origine animala si non-animala, precum si a furajelor.

Autorizarea firmei nou infiintate

De asemenea, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) prin Directiile competente teritorial (DSVSA) supervizeaza si autorizeaza functionarea firmelor de Dezinsectie, Dezinfectie si Deratizare, impreuna cu celelalte institutii de stat competente (DSP, Politie, ANPM, etc).

Autorizarea firmei nou infiintate

Autorizarea DSVSA pentru firmele de alimentatie publica:

Practic, orice activitate din lantul alimentar trebuie autorizata de catre DSVSA, cu atat mai mult activitatile asimilate celei de restaurant, cum ar fi cele de Bistro, Pizzerie, Snack-Bar, Fast-Food, altele.

Autorizarea firmei nou infiintate

De asemenea, sunt supuse procedurii de autorizare activitatea de catering si activitatile de covrigarie, patiserie si cofetarie, activitatile de comert cu produse alimentare desfasurate prin magazine, supermarket-uri sau piete, ori depozitele alimentare; activitatile de macelarie si carmangerie, dar si gradinitele, sau cresele, ori caminele de batrani care au cantina proprie.

Autorizarea firmei nou infiintate

Bineinteles, serviciile din domeniul intretinerii corporale si ale infrumusetarii nu sunt supuse autorizarii de catre DSVSA, insa aceste activitati sunt controlate si supervizate de catre Directiile de Sanatate Publica locale.

Autorizarea firmei nou infiintate

Documente specifice in dosarul de autorizare al unui restaurant

Pentru a obtine Autorizatia emisa de DSVSA, proprietarul unui restaunt trebuie sa intocmeasca un dosar care trebuie depus la autoritatea emitenta.

Autorizarea firmei nou infiintate

Orice firma nou infiintata care se afla in curs de autorizare (firma de orice fel) trebuie sa faca dovada inregistrarii acesteia ca persoana juridica la Registrul Comertului, asadar sunt necesare documente precum cod unic de inregistrare, certificate constatator, altele. Restaurantul nu face rabat de la aceasta regula. Mai sunt necesare documente privind amplasarea spatiului si structura functionala a acestuia.

Autorizarea firmei nou infiintate

Un element specific al dosarului de autorizare este reprezentat de o schita a spatiului prin care sunt explicate schematic fluxurile functionale (aprovizionare, procese prealabile, depozitare, procesare, etc)

Autorizarea firmei nou infiintate

Dificultatea autorizarii unui restaurant nou infiintat

Complexitatea afacerilor de alimentatie publica este direct proportionala cu demersurile de autorizare in vederea functionarii legale.

Autorizarea firmei nou infiintate

Astfel, un magazin de cartier este mai simplu de autorizat, in timp ce un restaurant, sau un supermarket, vor necesita intotdeauna o aplecare mai atenta asupra procedurilor de lucru si a fluxurilor functionale, iar un consultant salveaza antreprenorul de multe batai de cap.

Autorizarea firmei nou infiintate

Procedura nu este greoaie, insa demersul de autorizare nu trebuie confundat cu dosarul simplist care se depune la DSVSA in vederea autorizarii.

Autorizarea firmei nou infiintate

Depunerea cererii de autorizare la DSVSA trebuie precedata de o pregatire temeinica constand in amenajarea corecta a spatiilor de lucru, intocmirea unor Proceduri de lucru, incheierea unor contracte cu anumiti furnizori de servicii, efectuarea unor analize de apa, etc. In caz contrar, cei care trateaza acest demers cu superficialitate nu vor fi in masura sa raspunda intrebarilor inspectorilor DSVSA veniti in controlul de autorizare, iar demersul se poate solda cu un esec.

Autorizarea firmei nou infiintate

Controlul DSVSA in vederea autorizarii restaurantului nou infiintat

Dupa depunerea dosarului, inspectorii DSVASA vin in control la fata locului. Controlul poate surveni la un interval de timp de la 3 la 30 zile de la depunerea dosarului.

Autorizarea firmei nou infiintate

Inspectorii vor sa va gaseasca la lucru, ca sa poata evalua in mod realist toate aspectele ce tin de buna functionare a restaurantului.

Autorizarea firmei nou infiintate

De la data depunerii dosarului la DSVSA pana in ziua controlului, precum si pana la obtinerea autorizatiei, restaurantul poate functiona in baza declaratiei pe propria raspundere a administratorului societatii, dar sub nicio forma nu poate intreprinde activitati specifice restaurantului, in lipsa depunerii dosarului de autorizare.

Autorizarea firmei nou infiintate

Controlul. Ce urmaresc inspectorii DSVSA in timpul controlului de autorizare a unui restaurant:

Amenajarea corecta a spatiilor de lucru
Implementarea unor fluxuri functionale coerente
Existenta contractelor si documentatiilor necesare
Cunoasterea si respectarea procedurilor de lucru legale de catre angajatii firmei.

Autorizarea firmei nou infiintate
Restaurantul este obligat sa detina in momentul controlului:

Proceduri de lucru
Contract de salubrizare
Contract dezinsectie, dezinfectie, deratizare (DDD)
Analize apa si teste de sanitatie
Fise de temperaturi pentru frigidere si congelatoare
Alte documente, dupa caz
Controlul. DSVSA, inger, sau demon pentru antreprenorii din alimentatie?

Autorizarea firmei nou infiintate

Controlul DSVSA nu este o piatra de incercare, pentru cei care se pregatesc.

Autorizarea firmei nou infiintate
In cazul in care restaurantului nu indeplineste toate cerintele legale, inspectorii DSVSA vor da un termen de intrare in legalitate, timp in care antreprenorul trebuie sa corecteze ceea ce nu este conform si sa completeze documentatia cu ceea ce lipseste.

Taxa de autorizare

Taxa de autorizare a unui restaurant este de 360 lei. Un motiv in plus ca restaurantele sa functioneze legal, intrucat amenda depaseste in mod semnificativ aceasta suma si poate fi aplicata de mai multe ori.

Autorizarea firmei nou infiintate

Directia de Sanatate Publica – importanţă şi competenţe

Directia de Sanatate Publica (DSP) este un organism de supraveghere si control din subordinea Ministerului Sanatatii, care primeste informari de la Oficiul Registrului Comertului cu privire la infiintarea unei firme si/sau a unui punct de lucru, cum ar fi un restaurant, sau un coafor, respectiv primeste o copie a Certificatului Constatator emis conform legii 359/ 2004, iar inspectorii DSP viziteaza fiecare astfel de locatie, pentru a se asigura de faptul, ca activitatile desfasurate acolo nu prezinta riscuri pentru sanatatea populatiei.

Autorizarea firmei nou infiintate

DSP nu emite autorizatii sau avize pentru aceste activitati, dar are dreptul si obligatia de control asupra acestor activitati.

Autorizarea firmei nou infiintate

De asemenea, in mod similar, Directia de Sanatate Publica poate controla si activitatea unei vinarii (a carei functionare este autorizata si supravegheata de catre Ministerul Agriculturii).

Autorizarea firmei nou infiintate

In acelasi timp, DSP are un rol important in functionarea legala a firmelor de DDD (dezinsectie, dezinfectie, deratizare), care sunt obligate sa depuna un dosar la aceasta institutie, ce le va emite o Notificare, care va sta la baza tuturor tuturor demersurilor de autorizare ce vor fi efectuate la DSVSA, Politie si Primarie, dar si la ANPM si Directia Fitosanitara, daca va fi cazul.

Autorizarea firmei nou infiintate

Am detaliat situatia avizelor pentru o firma DDD intrucat atat restaurantele, cat si firmele de infrumusetare precum coafor, trebuie sa solicite periodic servicii DDD, iar contractele incheiate cu aceste firme sunt cerute atat de inspectorii DSV SA, cat si de inspectorii DSP. In aceste conditii, este foarte important pentru antreprenorii din aceste domenii sa cunoasca daca firma DDD, cu care au incheiat contractul pentru servicii de dezinsectie, dezinfectie si deratizare, detine toate autorizatiile legale.

Autorizarea firmei nou infiintate

Controlul DSP si elemente urmarite:

Controlul DSP este iminent, indiferent daca antreprenorul se pregateste, sau nu, pentru acest eveniment. Inspectorii DSP (medici si alti specialisti cu pregatire medicala) vor veni la fata locului, pentru a evalua spatiul, activitatile desfasurate, pregatirea personalului angajat, contractele si celelalte documentatii detinute de firma.

Autorizarea firmei nou infiintate

Controlul DSP. Coaforul este obligat sa detina in momentul controlului:

Contract de salubrizare
Contract dezinsectie, dezinfectie, deratizare (DDD)
Contract de mentenanta pentru aparatura utilizata
Contract de medicina muncii si analize medicale pentru angajati
Alte documente, dupa caz
Majoritatea intreprinzatorilor din aceste domenii isi incep activitatea in baza Declaratiei pe proprie raspundere depusa la Oficiul Registrului Comertului, insa centrele de infrumusetare de nivel premium, pentru a-si demonstra nivelul ridicat de calitate al serviciilor solicita Directiilor de Sanatate Publica locale eliberarea unui Certificat de Conformitate.

Autorizarea firmei nou infiintate

Notificarea privind Certificarea Conformitatii

Presupune intocmirea unui memoriu tehnic in cadrul caruia vor fi descrise amanuntit toate activitatile desfasurate, procedurile de lucru folosite, aparatura utilizata, etc.

Autorizarea firmei nou infiintate

Un dosar complex este depus la registratura DSP, urmat de un control al inspectorilor DSP la fata locului.

Autorizarea firmei nou infiintate

Taxe aferente DSP

Autorizarea firmei nou infiintate

Intrucat procedura uzuala nu presupune efectuarea unui demers de autorizare obligatoriu, nu exista nici taxe pentru autorizare. In schimb, in cazul procedurii de certificare a conformitatii, care este optionala exista o taxa este de 200 lei.

Autorizarea firmei nou infiintate

Informativ, ca sa aveti o buna dimensionare a nivelului de taxare al autorizarilor, mai mentionam ca taxa de notificare pentru o firma DDD este de 200 lei.

Autorizarea firmei nou infiintate