Home Uncategorized Avocat insolventa – insolvența declarată de debitor

Avocat insolventa – insolvența declarată de debitor

898
0
SHARE
avocat insolventa – insolvența declarată de debitor
insolventa 1

Avocat insolventa – Cine și cum declară insolvența? De ce ai nevoie de un avocat insolventa?

Avocat insolventa – ce act normativ reglementează insolvența?

Insolvența societăților este reglementată de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

Avocat insolventa – când sunt în insolvență?

Insolvența este definită de lege ca fiind acea stare a patrimoniului debitorului persoană juridică ce se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile.

Avocat insolventa – care sunt tipurile de insolvență?

Prezumția relativă de insolvență se instituie în momentul în care debitorul, după 60 de zile de la scadența obligațiilor de plată, nu a plătit datoria către creditor.

Există și cazuri de insolvență iminentă manifestată atunci când se dovedește faptul că debitorul nu va putea plăti datoriile exigibile la scadență cu fondurile bănești disponibile la acea dată.

Avocat insolventa – cine poate declara insolvența unei firme?

Cererea introductivă este de competența tribunalului și poate fi înaintată atât de debitorul aflat în insolvență, cât și de oricare dintre creditori, precum și de orice alte persoane sau instituții cărora legea le recunoaște acest drept.

Avocat insolventa – ipoteza cererii introduse de debitor

În cazul apariției stării de insolvență cu privire la o societate, legea instituie o obligație legală în sarcina debitorului de a se adresa tribunalului în circumscripția căruia are sediul social cu o cerere de declarare a insolvenței în termen de 30 de zile de la data apariției unei stări vădite de insolvență sau, după caz, în cel mult 5 zile de la data eșuării negocierilor purtate în scopul restructurării datoriilor existente.

Avocat insolventa – implicații de drept penal

Încălcarea acestei obligații legale constituie infracțiune (bancrută simplă).

Avocat insolventa – condiții de admisibilitate a cererii

Legea 85/2014 instituie o serie de condiții cu caracter de noutate pentru ca cererea de declarare a insolvenței să fie admisibilă – datoriile certe, lichide ș exigibile de peste 60 de zile depășesc valoarea-prag de 40.000 lei.

În cazul în care constați că societatea pe care o reprezinți se află în stare de insolvență sau prezintă riscul intrării în stare de insolvență, pentru evaluarea situației companiei și elaborarea planului de reorganizare sau, după caz, demararea procedurii de insolvență, consultă un avocat insolventa.