Home Uncategorized Infiintare ONG – asociații și fundații

Infiintare ONG – asociații și fundații

1380
0
SHARE
infiintare ong – asociații și fundații
handen800x600

Procedura de infiintare ONG presupune, în principiu, pargurgerea a 9 pași simpli, explicați în cele ce urmează. Procedura de infiintare ONG este similară pe alocuri cu procedura de înfiintare a unei firme, însă diferențele sunt importante și trebuie avute atent în vedere de către orice persoană care dorește infiintare ONG.

Procedura privind înființarea și funcționarea unei organizații neguvernamentale (infiintare ONG) este reglementată în legislația națională prin OG nr. 26/2000 cu modificările și completările ulterioare.

Optiunile pe care o persoană le are cu privire la formele pe care le poate îmbrăca ONG-ul sunt prevăzute expres și limitativ de lege:

 • asociații;
 • fundații;
 • federații.

În ceea ce privește condițiile de infiintare ONG. pe lângă condiția deja bine-cunoscută de a avea capacitate deplină de exercițiu (care se dobândește odată cu împlinirea vârstei de 18 ani), există și condiții suplimentare diferite după cum se dorește înființarea unei asociații sau a unei fundații.

Astfel, pentru o infiintare ONG sub forma asociației este nevoie de minim 3 persoane și un patrimoniu inițial de minim 200 lei.

Pe de altă parte, pentru infiintare ONG sub forma unei fundații, legea impune condiția existenței a cel puțin o persoană și un patrimoniu de 100 salarii minime pe economie.

În ceea ce privește procedura efectivă de infiintare ONG, aceasta poate fi sumarizată în 9 pași, după cum urmează:

 1. Rezervarea denumirii pentru infiintare ONG (disponibilitatea denumirii se eliberează numai de Ministerul Justiției)
 2. Stabilirea sediului ONG-ului (în acest sens, pentru infiintare ONG este necesară prezentarea unui contract de închiriere sau comodat)
 3. Întocmirea actelor constitutive (act constitutiv + statut în formă autentică în cazul fundațiilor, respectiv în formă autentică sau atestată de avocat în cazul asociațiilor)
 4. Constituirea patrimoniului initial pentru infiintare ONG (200 lei pentru asociație și 100 de salarii minime pe economie pentru fundatii)
 5. Certificatul de cazier fiscal al membrilor fondatori (se eliberează de către Administrația Finanțelor Publice de la domiciliul fiecărui membru fondator)
 6. Înregistrarea dosarului la instanța de judecată competentă (infiintare ONG prin acordarea de personalitate juridică este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află sediul ONG-ului)
 7. Soluția instanței (în maxim 3 zile de la depunerea dosarului de infiintare ONG)
 8. Înscrierea în registrul asociațiilor și fundațiilor
 9. Obținerea Certificatului de înregistrare fiscală

După pargurgerea acestor pași, procedura de infiintare ONG este completă.