Majorare capital social reprezintă o modificare a societății care poate interveni în anumite condiții și cu respectarea pașilor reglementați de lege.
Nevoia de majorare capital social
Necesitatea de majorare capital social poate interveni în viața unei societăți din diferite cauze, cum ar fi dificultăți financiare, extinderea societății prin extinderea în mai multe localități sau la mai multe puncte de lucru dar și extinderea din punct de vedere al obiectului de activitste, achiziționarea de instalații, echipamente sau tehnologii noi, fuziunea societății cu o altă firmă existentă, divizarea societății și altele.
Conditii legale pentru majorare capital social
În primul rând trebuie menționat faptul că operațiunea de majorare capital social trebuie să îndeplinească toate condițiile generale pe care legea le reglementează în legătură cu modificarea actului constitutiv.
În acest sens, vorbim despre adoptarea unei hotărâri a adunării asociaților sau, după caz, decizia consiliului de administrație, redactarea actului modificator, înregistrarea munțiunilor privind modificările intervenite cu privire la majorare capital social la registrul comerțului și publicarea în Monitorul Oficial.
Pe lângă aceste condiții, valabile pentru orice modificare intervenită cu privire la actul constitutiv al firmei, legislația în domeniu impune o serie de condiții speciale aplicabile numai în cazul în care modificarea actului constitutiv privește majorare capital social.
Prima condiție specială în materia majorare capital social o reprezintă modalitatea de adoptare a hotărârii adunării generale de privitoare la majorare capital social. Astfel, hotărârea privind majorare capital social al unei societăți pe acțiuni se ia de adunarea generală extraordinară cu o majoritate de cel puțin două treimi din drepturile de vot deținute de asociații prezenți sau, după caz, reprezentați.
De asemenea, majorare capital social este o operațiune care poate fi realizată numai în modalitățile și procedeele de majorare capital social expres reglementate de lege:
- majorare capital social prin noi aporturi (prin emitere de noi acțiuni sau prin majorarea valorii nominale a acțiunilor existente);
- majorare capital social fără noi aporturi, prin autofinanțare.
Desigur, în funcție de specificul activități și raportat la modalitatea aleasă, este posibil să fie incidente și alte condiții sau documente necesare pentru operațiunea de majorare capital social.
Consultarea unui avocat specializat în operațiuni de majorare capital social este importantă pentru a asigura eficiența, rapiditatea și siguranța unei astfel de operațiuni de o importanță decisivă pentru buna funcționare a societății ulterior definitivării operațiunii de majorare capital social.