Acasă Noutati Guvernul a actualizat regulile rutiere printr-un act normativ publicat recent in Monitorul...

Guvernul a actualizat regulile rutiere printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial, iar noile prevederi se aplica de sambata. In cazul in care nu vor respecta obligatiile nou-introduse, soferii risca sa fie sanctionati cu amenzi de aproape 500 de lei.

DISTRIBUIȚI
Regulile rutiere

Din septembrie 2014, Codul rutier prevede ca soferii sunt obligati sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate. Totodata, a fost interzisatransportarea copiilor in varsta de pana la trei ani in autovehicule neechipate cu sisteme de siguranta.

Regulile rutiere

In acest sens, au fost facute si completari la regulamentul de aplicare a Codului rutier, prinHotararea Guvernului nr. 11/2015 — care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015 –, acestea urmand sa se aplice din 14 februarie.

Regulile rutiere

Astfel, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.

Regulile rutiere

Aceeasi regula este valabila si pentru copiii care au peste 135 cm inaltime, insa pentru acestia mai exista si varianta purtarii centurii de siguranta.

Regulile rutiere

“Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul”, stabileste HG nr. 11/2015.

Regulile rutiere

Nota: Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii poate fi, de exemplu, scaunul de siguranta, perna de inaltare — care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti –, un portbebe-cosulet pentru sugari, scaunul pentru sugari etc.

Regulile rutiere

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Regulile rutiere

Acestea pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum si pe locul din fata al pasagerului. Insa instalarea pe locul din fata este permisa doar daca instructiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru si doar daca airbagul corespunzator locului este dezactivat ori daca autovehiculul nu este echipat cu airbag pentru acel loc.

Regulile rutiere

Atentie! Nerespectarea de catre soferi a noilor obligatii privind transportarea copiilor mai mici de trei ani va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 390 si 487,5 lei, la care se adauga si trei puncte de penalizare

In anumite conditii, copiii pot fi transportati si fara folosirea sistemelor de siguranta

Hotararea de Guvern recent publicata introduce si unele exceptii de la obligatia de a fixa/prinde copiii in dispozitive specifice si de la cea de a purta centura de siguranta.

Regulile rutiere

Mai exact, obligatiile privind dispozitivele de fixare nu se aplica atunci cand este vorba deautovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Insa este obligatorie supravegherea copilului de catre o alta persoana in afara de sofer.

Regulile rutiere

Totodata, atat obligatia folosirii dispozitivului de fixare, cat si cea a folosirii centurii de siguranta nu se aplica daca minorul in cauza este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranta.

Regulile rutiere

In aceasta situatie, copiii pot fi transportati doar pe scaunele din spate si, daca acestia au mai putin de trei ani, trebuie supravegheati de o alta persoana in afara de sofer.

Regulile rutiere

Atentie! Soferul este obligat sa aiba asupra sa certificatul medical de scutire si in acesta trebuie sa fie mentionate afectiunea pentru care este contraindicata purtarea sistemelor de siguranta si durata de valabilitate.

Referitor la interdictia de a transporta copii mai mici de trei ani in autovehicule lipsite de sisteme de siguranta, aceasta nu se aplica, de asemenea, in cazul autovehiculelor pentru transport public de persoane sau in cazul taxiurilor, insa copiii trebuie supravegheati de alta persoana in afara de sofer si sa ocupe orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Minorii de pana la trei ani pentru care s-a eliberat scutirea medicala mentionata mai sus pot fi transportati, sub supravegherea altei persoane in afara de sofer, doar pe locurile din spate ale autovehiculelor neechipate cu sisteme de siguranta.

Atentie! Noile prevederi referitoare la transportarea minorilor vor intra in vigoare in data de14 februarie 2015.